Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2010 12:24 - Сuндикаmъm на ogumopume uскa нов модел на ДФК
Автор: ivaylouzunov Категория: Политика   
Прочетен: 1365 Коментари: 0 Гласове:
1



бр.11-12/2008 сп.”Синди труд”


Сuндикаmъm на ogumopume uскa нов модел на ДФК

 

На 28 и 29 ноември, 2008 Г., в к.к."Боровец", хотел "Самоков" се проведе работен семинар на тема: "Идентифициране и разследване на финансови измами, основни корупционни практики".

Мероприятието беше организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България, фондация "Фридрих Еберт" и Националният синдикат на икономистите и одиторите към КНСБ и в него участваха 20 представители на електронни и печатни медии.

 

Семинарът беше открит от вицепрезидента на КНСБ Николай Ненков, който подчерта, че темата за финансовите измами и злоупотребата с европейски фондове е особено актуална сега, когато Европейската комисия отправя неколкократно остра критика към България за безнаказаност на престъпните практики у нас и прилагането на корупционни схеми в усвояването на средства от ЕС. В семинара взеха участие евродепутатът Петя Ставрева, председателят на Камарата на вътрешните одитори от Югозападна България Валерий Павлов, изпълнителният директор на Главна инспекция по труда (ГИТ) Гълъб Донев, главният експерт по приходи от Националната агенция (НАП) Иван Влахов, прокурорът Ваня Груева от окръжна прокуратура в Пловдив и др.

"Трябва да насочим усилията си към изпълнение на набелязаните "оздравителни" мерки, за да не се стигне до отнемане на акредитацията на агенцията, която работи по програмата САПАРД и до загуба на 400 млн. евро.", заяви Петя Ставрева. Не трябва да стане това, което се случи с парите по ФАР, защото по САПАРД ресурсът е около 12 млрд. евро. "Не трябва да си правим илюзии, че някой ще прави компромиси за България. Не смятам, че има двоен стандарт, че сме санкционирани повече отколкото трябва и че сме заложник на нечии други интереси. Трябва да работим по европейските правила", заяви евродепутатът.

 

Действащото в страната счетоводно законодателство е създало предпоставки за извършване на значителни финансови и икономически нарушения и престъпления от страна на ръководители и собственици на предприятия и фирми, обяви председателят на НСИОБ към КНСБ Ивайло Узунов и допълни: "Функциониращите в България системи за финансово управление и контрол (СФУК) в публичния сектор и разходите по бюджетите на министерствата, държавните агенции, общините и разпоредителите с бюджетни кредити от системата на съдебната власт не са извършени законосъобразно и целесъобразно. Управляващите досега български правителства демонтираха и понижиха капацитета и ефективността на държавните контролни финансови институции, довеждайки ги до симулативни действия на принципа "да отчитаме дейност, но само на хартия за пред ЕС пък да си правим каквото си знаем с наличните публични средства".

В областта на развитието на публичния (държавния) вътрешен финансов контрол, Европейският съюз е установил набор от принципи за да има надеждно финансово управление на публичните средства, независимо дали са национални или идват от международно финансиране. Тези принципи трябва да бъдат строго и точно следвани от страните членки и в националните им законодателства.

Основните слабости в ефективното функциониране на Вътрешния одит се изразяват в това, че:

- Само България от 27 -те страни членки на ЕС няма одиторска служба с национална компетентност;

- Вътрешният одит в някои общини се извършва от един одитор, а не от екип от одитори, както би трябвало да бъде. За разлика от финансова инспекция или ревизия, които могат да се извършват от един финансов инспектор или финансов ревизор.

- При вътрешния одит основно изискване е върху одитният доклад да се извърши преглед (надзор) преди неговото разпространение от друг одитор ,който не е участвал в одитната мисия, който следва да се убеди най-вече в достоверността на констатациите и дали те се основават на убедителни данни. Това условие у нас естествено не може да се изпълни, тъй като в малките общини и второстепените и третостепенни разпоредител и с кредити, КЬдето има одитори, одитните звена са от по един одитор.

За да се повиши ефективността на вътрешния одит и да се преодолеят слабостите е необходимо със законов или с подзаконов нормативен акт да се приложат нови критерии за разкриване на одитни звена, да се използват съвместни звена за вътрешен одит, да се използва външно осигуряване на вътрешния одит, да има възможност вътрешен одит да осъществява и Главната дирекция в МФ и др.

 

На Главната дирекция следва да бъдат подчинени:

- Дирекция за хармонизиране и координиране - да осъществява вътрешния финансов контрол като управленческа част и вътрешния одит като функционална независимост.

- Дирекция за одит и сертифициране - оперативно и функционално независима от организациите, които сертифицира; и функционално независима в рамките на Главната дирекция. Дейността по сертификацията оценява правилното /законното/ усвояване на субсидии във връзка с вътрешния административен контрол и дейността на вътрешния контрол на дадена бюджетна организация.

- Дирекция бюджетна инспекция независима от инспектираното звено и от ръководителя на Главната дирекция.

- Дирекция за вътрешен одит - да изпълнява одитна дейност в бюджетни организации и общини, в които няма Звена за вътрешен одит. Да бъде функционално независима от звената, които одитира и в рамките на Главната дирекция В съгласие с изискването за независимост на инспекторите и одиторите за сертификация, ръководителят на Главната дирекция е отговорен за:

- организационните въпроси, свързани с всичките дирекции;

-Дирекция за координация и съгласуваност; и

- Дирекция за одит.

 

НСИОБ към КНСБ предлага тази правителствена служба (агенция) да е на пряко подчинение на премиера, поради компрометиранета на ДФК в системата на МФ и ниския статут, който имаше тази контролна институция. От синдиката смятат, че агенцията трябва да има задължително териториални дирекции, които да осъществяват необходимия обхват и вярно и отговорно да оценяват СФУК и законността и целесъобразността на разходваните средства. .

 



Тагове:   модел,   нов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivaylouzunov
Категория: Други
Прочетен: 34010
Постинги: 15
Коментари: 6
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031